Sis mesos després

07/07/2021, 13:18

Efectivament! Sis mesos després hem pogut fer la presentació dels Quaderns d’Estudi 34. La presentació presencial es va fer a la sala d’actes de la Biblioteca Central Tecla Sala amb l’assistència de 28 persones. Una afluència molt allunyada del que havien estat les presentacions dels Quaderns anteriors però la limitació de l’aforament i la precaució de la gent ha limitat l’assistència.

L’acte el va obrir el Manuel Domínguez en nom del CELH i el va conduir el Genís Pascual, membre de junta de l’entitat i membre del consell de redacció de la publicació va comptar amb la presència de tots els autors i autores dels articles que conformen aquest número de caràcter miscel·lani.

Les intervencions les va obrir la M. Ángeles García-Carpintero explicant els motius que la van portar a escriure sobre Les dones de Banyols als segles X i XI; va continuar el Quim Solias que ens va explicar els motius i les inquietuds que portaven viatgers a l’Hospitalet a l’època moderna; A continuació va ser el torn del Jesús Vila que amb un to reivindicatiu ens va parlar de com es va fer L’expropiació dels terrenys de la Marina de l’Hospitalet l’any 1920; al Jesús Vila el va seguir el Joan Montblanc que ens va apropar a la realitat dels presos i presses de l’Hospitalet durant el franquisme. Una intervenció que va posar de manifest el seu vessant d’arxiver i d’historiador. Va recordar que tot i la feina feta encara en queda molta per fer i molta per reconèixer les persones que van ser empresonades per motius polítics; pel que fa als articles les intervencions les va acabar la Laura Moreno, un especialista en “ciutats” i “ciutats destroçades”, que a partir d’una de les Beques de l’Hospitalet ha recuperat la història del transport públic a la ciutat. Entre molts aspectes va remarcar com es va començar a articular i quins van ser els pioners dels transport públic a l’Hospitalet 100 anys enrere.

Finalment, la Clara Parramon ens va explicar com es va fer la memòria de mestres. En aquest número dedicat a la Josefina Vidal que malauradament ens va deixar abans de tenir tancat l’article i la publicació.

A continuació enllacem els vídeos de les intervencions.

                 M. ÁNGELES GARCÍA-CARPINTERO  JESÚS VILA  QUIM SOLIAS  JOAN MONTBLANC

                                                        LAURA MORENO   CLARA PARRAMON