Segona ruta paleontològica i geològica

29/01/2024, 11:52

El dissabte 27 de gener es va es va realitzar la segona ruta organitzada pel CEL’H que, amb el títol de L'Hospitalet sota el mar: descobrim el patrimoni geològic, hidrològic, i paleontològic de la nostra ciutat, ofereix l’Eric Baulenas, ciutadà de l’Hospitalet, músic, que treballa en botigues de discs, i que és amant de les ciències naturals, en especial la geologia i la paleontologia. Va ser comissari de l’exposició “FòssiL’Hs, l’Hospitalet fa milions d’anys” que es va fer fa dos anys al Museu de l’Hospitalet. Va recollir les seves recerques al Quaderns d’Estudi número 36 publicat pel CEL’H el 2022, especialment dedicat a exposar un capítol important de la història del nostre planeta relacionat amb els canvis climàtics corresponents a l'època del Pliocè.

Uns 20 participants varen entrar al Parc de la Torrassa on, seguint les explicacions i observant el material gràfic que oferia l’Eric, varen aprofitar el desnivell per poder contemplar els diversos estrats geològics del marge del Samontà on, com en la primera visita, varen trobar alguns fòssils. 

Tot seguit, varen agafar el carrer Llançà cap a la masia de Can Rigal, on es varen localitzar altre cop els estrats geològics als vessants del torrent Gornal i es va prosseguir el recorregut pel damunt de la carretera de Collblanc, cap a Finestrelles i per damunt de la masia de Can Clota, observant els diversos torrents que han configurat el territori, el de Ca n’Oliveres, el Torrent de Can Clota o Can Vidalet, i el Torrent d'Esplugues, on varen fer una marrada per veure la vila vella. Al Parc dels Torrents varen observar el tal·lus o penya-segat natural format per l'erosió de l'aigua, que ha deixat a la vista els estrats geològics, i també l'Espai Baronda, que actualment ocupa l'emplaçament d'una antiga bòbila que explotava els materials argilosos. L'itinerari va finalitzar a l'alçada de l'aqüeducte de Can Nyac i ben a prop de Can Boixeres, a on aquests dos darrers torrents s'ajuntaven per a originar la Riera de la Creu, que dona lloc a la Rambla Just Oliveres.

Aquesta visita va oferir la possibilitat d’observar uns espais de la nostra ciutat que estan connectats entre ells perquè hi afloren els terrenys del subsol on encara no s’ha construït i que ens mostren la història geològica. 

En conveni amb l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat amb el suport  de la Fundació Institut Ramon Muntaner.