Ruta pels barris de la zona nord de l'Hospitalet

21/05/2021, 10:55

El passat dissabte 15 de maig es va fer la Ruta pels barris de la Zona nord de l'Hospitalet : Pubilla Cases, La Florida, Les Planes, Collblanc i la Torrassa. Ha estat una activitat alternativa a la que venim fent des de fa 14 anys dins del programa Conèixer l'Hospitalet que organitzen el CRP, El Casalet i el CELH. Aquest itinerari ha substituït la ruta en bus pels barris de l'Hospitalet. La Covid ens ha obligat a modificar més d'una activitat. Al voltant de 20 mestres , guiats de forma excel·lent per l' historiador del Centre d'Estudis Joan Camós i Cabecerán , van fer un passeig per la història de l'Hospitalet...descobrint els orígens d'aquests barris, sabent de les migracions que els han fet créixer fins l'extrem de convertir-los en els barris més densament hàbitats  d'Europa , la Florida, i en tenir el kilòmetre quadrat amb més densitat europea, Collblanc - La Torrassa.
La ruta va passar pel lloc on hi havia una de les Bòbiles de l'Hospitalet, el primer mercat de Pubilla Cases, per on travessaven les torres d'alta tensió, els blocs de mini habitatges socials, blocs la Florida,  un model d’habitatges franquista dels anys 50 del segle passat. També es va poder veure exemples de l'habitatge horitzontal com alguns "pasillos" de la Torrassa. Es va visitar el Centre Islàmic Camí de la Pau, ubicat a Collblanc on la Saima, dona del Pakistan,  va fer una magnífica i interessant explicació de tot allò que es fa en aquest centre, també va explicar algunes de les característiques de la seva religió...una mostra més de la diversitat de la ciutat, on hi viuen persones de 158 països.
Es va continuar el passeig veien algun edifici de Puig i Gairalt com la “casa vermella” a tocar de la Plaça Espanyola. Es va visitar el lloc que va donar nom al barri, el Castell de Bellvís, la Torrassa del  segle XII. Per acabar al pont d’en Jordà que uneix els barris de Santa Eulàlia i la Torrassa sobre les vies del tren.