La (Re) volta poligonera desobedient

21/06/2021, 22:52

El passat 19 de juny vam fer la (Re) volta poligonera desobedient amb una adaptació de l'itinerari que havíem fet fins ara, recorrent els polígons de Bellvitge i Can Serra. En una primera part de l'itinerari, de la mà de la M. Ángeles i de l'Emma, vam conèixer el moviment veïnal "No més blocs", protagonista de les lluites dels anys setanta per la millora del barri, però també de l'actualitat, posant el focus en l'èxit de la lluita per aturar el PDU Granvia i salvar els camps de Can Trabal. Com va visibilitzar el Manuel, "es tracta d'una lluita per canviar no només el model de ciutat, sinó el model de món".

En la segona part de l'itinerari, vam visitar Can Serra on la M.Pilar ens va explicar la història del barri i de la Casa de Reconciliació, on el moviment per a l'objecció de consciència contra el servei militar obligatori va tenir un dels seus episodis més importants del país, construint tot un teixit d'accions socials en el marc del servei civil alternatiu al servei militar juntament amb l'associació veïnal de Can Serra.

En el debat posterior es va parlar de tot plegat, reflexionant com aquestes lluites ens connecten amb realitats actuals com la lluita per l'habitatge, per la defensa del territori o per la sobirania, que hem d'entendre com a lluites compartides. A més hem vist com als polígons, sovint estigmatitzats, en realitat hi passen coses que han servit per millorar la qualitat de vida de tothom, revertint aquesta connotació negativa de la paraula "poligonera".