la 2a Jane's walker de l'Escola Sant Ramon Nonat

09/03/2023, 16:57

El 5 de març es va portar a terme la 2a Jane’s walk FEP Sant Ramon: L’Hospitalet sota les bombes.

Com ja hem explicat en altres espais, aquesta ruta és el resultat d'un treball de recerca de l'alumnat de 3r de batxillerat de l'escola Sant Ramon Nonat.  És per això que a la ruta hi van participar 17 alumnes i 1 professor, que van ser els encarregats de guiar i dinamitzar l'activitat. Destacar també  l'assistència de 70 persones, moltes d'elles familiars dels alumnes però també altres persones interessades en el tema.

El CELH s'ha implicat en aquest projecte,  ja que la part teòrica va ser treballada a partir de la documentació de la que disposa l'entitat i també perquè els testimonis i especialistes que van prendre part a la ruta són persones del CELH. 

La ruta es va iniciar a Torre Barrina, on hi ha un refugi antiaeri. La Mercè Olivares va parlar dels records que li van transmetre els seus familiars del període de la Guerra.

Posteriorment, els propis alumnes també van parlar de l’Ateneu racionalista ubicat al barri de Collblanc. El següent punt d'interès va ser la confluència del carrer París amb el carrer Llobregat on hi va haver un dels bombardejos destacats que va patir la ciutat. En aquest punt, el Manuel Domínguez va fer les explicacions històriques i va destacar que el bombardeig era per castigar a la població del barri on vivien molts militants anarquistes que donaven suport a la República.

La visita va continuar a la Casa del Cargols per contemplar la placa que el CELH i l’Ajuntament van posar per commemorar el bombardeig del 25 de juliol de 1937, el més sagnant a la ciutat de l’Hospitalet.

La parada a la fàbrica Cosme Toda, va servir per explicar com una indústria va canviar la producció per reconvertir-se en indústria de guerra per fabricar material bèl·lic.

El paper de les cooperatives també es va tractar, tot esmentant l’assalt a les cooperatives de El Respeto Mutuo i l’Avenç, així com la importància de la Cooperativa Agrícola. També es va posar en valor la feina que feien les associacions per mantenir l’activitat cultural.

A la plaça de l’Ajuntament es va poder contemplar el monument de la lleva del Biberó dedicada a aquells nois que tot i ser menors d’edat es van veure obligats a participar en aquella guerra.

I el recorregut va acabar a la Rambla, tot parlant d’un personatge hospitalenc de gran rellevància: Quico Sabater, nascut a l’Hospitalet, va participar en la resistència posterior a la Guerra i fou assassinat per la Guàrdia Civil després d’una persecució de diversos dies pel Montseny.

Va ser una jornada molt interessant i és molt d'agrair la implicació dels estudiants en aquesta ruta perquè van demostrar la seva capacitat per aprofundir en temes que els queden lluny en el temps.