Escrits de guerra. Cartes i targetes postals a l'Hospitalet de Llobregat durant la guerra civil de 1936-1939.

23/09/2021, 10:57

El llibre neix de la localització d'una carta escrita per la mare de l'autor a l'alcalde de l'Hospitalet (Francesc Martínez Alves), el maig de 1937. La carta va signada per les alumnes d'un col·legi del barri de Provençana (Santa Eulàlia), tot demanant la reincorporació d'una mestra, Maria Viladrich, o bé que s'acabés amb la rotació de mestres interines.

A partir d'aquesta carta i de diversos documents familiars, l'autor elabora un article per a la revista del Centre d'Estudis.

A la vista de les il·lustracions i dels documents familiars que havien d'acompanyar l'article, es va proposar d'ampliar l'article fins a confeccionar un llibre sobre els escrits (servats a l'Arxiu Municipal i en algunes col·leccions particulars) d'habitants de l'Hospitalet dirigitits als familiars, companys de l'ajuntament, membres de partits, sindicats,...

Per l'elaboració del llibre s'han consultat personalment o telemàtica, diversos arxius, així com la bibliografia local i nacional per tal de poder completar les informacions -naturalment parcials o esbiaxades- dels particulars, per tal de dotar al conjunt del rigor històric necessari.

L'objectiu del llibre és donar a conèixer les vivències dels habitants de l'Hospitalet de Llobregat, durant les darreres guerres, mitjançant els escrits que han arribat fins a nosaltres. Dit d'una altra manera, reseguir els esdeveniments socials i militars inherents a la guerra del Marroc i la Guerra Civil, a l'Hospitalet, a través d'una selecció dels centenars de cartes, targetes postals i documents conservats majoritàriament a l'Arxiu Municipal, d'una banda, i dels escrits més personals dels combatents i llurs familiars, de l'altra.

Com ja és habitual des del Centre d'Estudis de l'Hospitalet oferim la possibilitat d'adquirir el llibre abans de la seva presentació a través del sistema de micromecenatge a la plataforma MECENIX. Així doncs tothom que vulgui adquirir el llibre abans de la presentació ho pot fer a través del següent enllaç ESCRITS DE GUERRA