Es presenta l'exposició "50 anys de moviment veïnal a l'Hospitalet"

03/02/2024, 18:04

El divendres 2 de febrer va començar la itinerància de l'exposició " Memòria de la lluita veïnal a l'Hospitalet de Llobregat". L'exposició que commemora els naixements de les associacions de veïns i veïnes a la ciutat , ha estat realitzada i produïda pel Centre d'Estudis de l'Hospitalet amb el suport del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, l'Àrea de Presidència de la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de la ciutat. 

L'exposició ha comptat també amb el suport d'entitats veïnals que amb testimonis personals,material gràfic i material documental han servit per elaborar els continguts de la mostra.

Des del CELH volem que l'exposició que s'ha presentat per primera vegada a Can Trinxet, al barri de Santa Eulàlia, visiti tots els barris de la ciutat. És per això que el CELH posa a disposició de qualsevol associació de veïns i de qualsevol altre col·lectiu aquest projecte amb la voluntat de fer -lo conèixer al major nombre de persones.

L'exposició ha començat el seu viatge per la ciutat a Santa Eulàlia perquè  en aquest barri ara farà 50 anys que va aparèixer una de les primeres entitats veïnals de la ciutat i de Catalunya. Can Trinxet ha estat un magnific espai per començar la itinerància ja que es tracta d'un espai industrial en desús pel que els veïns i veïnes del barri han lluitat i continuen lluitant per fer qu esdevingi un espai obert a la ciutat. Així doncs, l'exposició és un bon reclam també per conèixer encara més aquesta antiga fàbrica de l'Hospitet que de moment només s'obre per a activitats concretes.

A l'acte de presentació hi van intervenir: Carme Rimbau en nom del CELH. De la seva intervenció cal destacar que va recordar que aquest any l'entitat celebra 40 anys (1984-2024) i la necessitat de reforçar la massa social per consolidar el projecte cultural i de ciutat que porta a terme el Centre d'Estdudis. A continuació va prendre la paraula Marta Baquedano, comissària de l'exposició sobre la que hem de recordar que va arribar al CELH com a estudiant universitària en pràctiques i ha esdevingut el cap visible i referent del projecte. La Marta va centrar la seva intervenció en els continguts de l'exposició i va agrair la col·laboració i el suport que ha tingut de totes les persones que l'han acompanyat en el projecte, especialment la Núria Ribas, el Vicens Sabater, la Lídia Santacana i el Joan Font. Un cop acabada la seva intervenció va prendre la paraula el Cristóbal Jaume, president de l'AAVV de Santa Eulàlia que va destacar el paper reivindicatiu que ha tingut l'associació de veïns i veïnes, tasca que continuaran fent perquè segons les seves paraules, encara hi molt per assolir i molt per millorar al barri. I finalment va tancar l'acte protocolari la regidora del districte Iman Aisa, que va defensar el paper d'acompanyant de l'adminsitració local pel que fa al barri i també va destacar el paper que fa el Centre d'Estudis.

Des del CELH fem una valoració molt positiva de l'acte d'inauguració tant per l'espai i el suport que hem tingut de l'associació de veïns i veïnes de Santa Eulàlai com de l'assistència de públic que va ser de 107 persones. Un públic que un cop acabada la part protocolària va poder gaudir de l'espai i de l'exposició.

L'exposició en 2 minuts. Imatges cedides per TV l'Hospitalet