Els germans Puig i Gairalt protagonistes de la 8a edició de la Jane's Wlak de l'escola FEP Sant Ramon Nonat
Diumenge 27 d'abril els alumnes de l'escola Sant Ramon Nonat van realitzar la 8a edició de la Jane´s Walk. Tal com explicaven a l'inici de la ruta, l'origen d'aquestes passejades son gràcies a Jane Jacobs, una activista del Canadà que va defensar la importància de relacions comunitàries entre els veïns i veïnes. Aquestes caminades es fan per explorar els barris, centrant-se en la història del lloc, l'arquitectura, i la vida comunitària... Les passejades són obertes a tot el que vulgui i són guiades per veïns, persones que coneixen bé la zona o gent que serveix de testimoni pel tema del qual s’està parlant, amb l´objectiu d´enfortir els vincles locals entre el veïnat i dignificar els barris i les ciutats.
Enguany la ruta estava centrada en apropar la gent l'arquitectura d'en Ramon i Antoni Puig i Gairalt, germans, arquitectes i fills de l'Hospitalet a través dels barris de Collblanc - La Torrassa i Sant Josep - El Centre. Ramon Puig i Gairalt fou arquitecte municipal de l'Hospitalet entre 1915 i 1937, urbanista i autor de nombrosos edificis arreu de Catalunya. Igual que el seu germà va projectar habitatges, fàbriques, equipaments i infraestructures en un Hospitalet en plena transformació demogràfica, social i econòmica. Autor del Gratacel de Collblanc, del perllongament de la Gran Via de l'Hospitalet o dels grups escolars republicans, Ramon signà prop d'un miler de projectes només a la seva ciutat natal, amb obres fortament influenciades pels seus viatges arreu d’Europa.
El punt d'inici fou el Parc de la Marquesa on prop de 70 persones entre alumnes, familiars i veïnat es van aplegar per entendre el context de l'Hospitalet de fa cent anys, per després desplaçar-se cap al Gratacel de Collblanc, el Mercat de Collblanc, els grups d'habitatges del passatge Concepció, el pont d'en Jordà, les cases en passadís d'en Borràs, el projecte fallit d'escola republicana (avui Santiago Ramon i Cajal), la fàbrica Cosme Toda, la fàbrica Albert Germans, la Granja Font, la casa natal dels germans al carrer Prat de la Riba, la casa Sanfeliu, la casa Sabadell o les cases Barates. Gerard Lara matissava a la plaça del Repartidor que aquesta conjuga perfectament l'obra de l'arquitecte atès que aplega la seva vessant urbanística, l'arquitectura municipal amb l'edifici de Correus i l'habitatge privat amb el xalet del doctor Jaume Ysern, alhora que també engloba l'obra marcadament noucentista i l'arquitectura d'avantguarda.
La visita fou guiada pels alumnes de l'escola, que van fer una tasca extraordinària de recerca sobre les obres i la vida dels arquitectes, juntament amb el cap d'estudis Lluís Sala i dos experts en l'arquitectura dels germans Puig Gairalt, na Roser Piñol, professora de la Universitat de Barcelona i en Gerard Lara, historiador local. La sorpresa inèdita fou la presència de Pauline Puig, neta de Ramon Puig Gairalt, que vingué des de Paris per escoltar les apreciacions de tots plegats, amb l'objectiu de descobrir l'obra del seu avi qui descriu, malgrat no haver-lo conegut, com un treballador infatigable i que espera que es reivindiqui més i es pugui senyalitzar tota la seva obra documentada. Agraïm a tothom la seva participació i predisposició per apropar el patrimoni hospitalenc que parla de l'origen dels nostres barris i de molta de la gent que avui dia viu i treballa a la ciutat.