El Far del Llobregat. Una exposició ciutadana.

13/07/2023, 23:46

Amb el nom de “El Far del Llobregat”, s’ha organitzat una exposició al Centre Cultural de Bellvitge- Gornal. Una mostra que es podrà veure fins el 28 de juliol.

L’exposició parteix de la maqueta que Fernando J Olivera ha fet d’aquest emblemàtic element patrimonial de la Marina hospitalenca.

La idea de fer l’exposició sorgeix d’un grup de veïns  i veïnes del barri i d’entitats com l’Associació de veïns i veïnes Independent de Bellvitge El far del Llobregat, conegut popularment com “la farola” i abans com a “torre del cap del riu” es mereixia una exposició, per a fer-la hem format una comissió en què han participat algunes persones i entitats del barri com l'Associació de Veïns i Veïnes Independent de Bellvitge i la Fundació i ha comptat amb el suport del Centre Cultural Bellvitge-Gornal, la Biblioteca de Bellvitge i del Centre d'Estudis de l'Hospitalet. El CELH ha col·laborat  a partir de material fotogràfic i les aportacions de l’historiador de l’entitat  Manuel Domínguez. 

La inauguració va tenir lloc el dia 15 de juny amb  l’assistència de nombroses persones i dels mitjans de comunicació locals. Un cop acabada l’exposició aquesta es posarà a disposició d’altres entitats que vulguin exposar-la.

En aquest projecte hi ha hagut altres col·laboracions com la de Roser Chillón, que ha fet una aquarel·la del far amb la que ha creat el cartell.

Òmnium Cultural Sants-Montjuïc que ha aportat “l'auca de la Marina a la llum de fanal”, un treball realitzat per Rosa Mas Martí a partir de la documentació recollida per Julio Baños.

Maria Àngels García-Carpintero i Maria Isabel Alarcón han recollit la història a partir de la qual la comissió ha escollit i adequat les frases a l'exposició visual.

Emma Nuñez i Montse Abolafia han aportat fotos fetes el 2016 en la visita al far organitzada pel Centre d’Estudis de L’Hospitalet.

Hom pot considerar que es tracta d’una exposició modesta però cal destacar que posa en valor un dels elements del patrimoni local més importants de la ciutat i que el projecte s’ha desenvolupat gràcies la col·laboració de moltes persones i entitats posant de manifest la importància de la participació ciutadana.

Vídeo informatiu exposició