El CELH participa a la Jornada de memòria històrica a la fàbrica Albert Germans

26/04/2023, 18:14

El dissabte 22 al matí, a l'antiga fàbrica Albert Germans -monument protegit com a bé cultural d'interès local- i situada al carrer Rodés del barri de Sant Josep, s'hi va organitzar per part del CSO Nabat un acte de memòria històrica del passat industrial d'aquesta empresa. Les persones convidades a fer la xerrada sobre la fàbrica tèxtil van ser el professor i historiador hospitalenc i membre del CELH, Manuel Domínguez i una de les treballadores de la fàbrica 

l’ Irene Porcar.

En Manuel va descriure amb detall la construcció d'aquest edifici (1926) d'estil arquitectònic racionalista i que porta la signatura dels arquitectes Antoni i Ramon Puig i Gairalt. Dos anys més tard va començar la seva producció industrial, això es deu a la decisió dels germans Albert -originaris de l'Empordà- de traslladar la indústria tèxtil que havien obert a Aranjuez fins al barri de Sant Josep. Un barri on els anys vint encara hi dominaven els camps de conreu i una baixa densitat de població.

A continuació d'en Manuel, la Irene Porcar treballadora des dels 14 fins als 17 anys d'Albert Germans, va descriure detalladament el dia a dia del procés de producció de la fàbrica, contestant amablement a totes les preguntes que la vintena d'assistents a l'acte l'hi van fer.