Candel de l'Hospitalet a la Marina de Barcelona

19/12/2022, 17:16

Candel, de l’Hospitalet a la Marina de Barcelona. Un recorregut per descobrir i conèixer el Candel més lluitador, defensor de les minories i antifranquista. Aquests vessants i altres és el que es pot conèixer amb aquesta nova ruta, que sorgeix de les Re voltes organitzades per Òmnium Cultural.  Una idea de la Fundació Paco Candel que compta amb el suport del Centre d’Estudis, d’Òmnium de l’Hospitalet, Òmnium de Sants- Montjuïc i Òmnium Cultural.

 

Aquest nou itinerari que visita la part de LaTorrassa a l’Hospitalet i la Maraina de Barcelona ens apropa a la realitat, encara tan vigent dels plantejaments candelians. Amb aquest viatge podem descobrir la immigració, la lluita per les llibertats democràtiques, la censura i altres aspectes retrats en les obres i articles de Paco Candel.

El dissabte 17 de desembre es va fer una ruta pilot per veure com pot funcionar oberta al públic.

Un dels aspectes destacats i diferenciadors d’aquestes Re voltes és la participació de testimonis que han viscut en primera persona els temes tractats. Per aquest itinerari hem comptat amb els testiomins de Rafel Algarra que ens va parlar de la immigració dels anys 30 i 40 al barri de la Torrassa de L’Hospitalet; La Llum Ferrero i el Toni Ayala, matrimoni impulsor  i creador del Centre Cultural de Port; El Salvador Garcia que va viure la infància a les cases barates i el Juliol Baños una de les persones referent a la Marina pels seus estudis sobre el b arri i per la seva relació directa amb Paco Candel. Tot plegat contextualitzat per Manuel Domínguez, historiador i president del CELH que va introduir el tema a la Torrassa i per Genís Cinca, escriptor i biògrafa de Candel que ens va apropar a la vida i obra de Candel.

La ruta s’acompanya de textos de Candel que fan referència als espais visitats i es complementa amb una selecció de fotografies cedides pel CELH i pel  Josep Vicenç.

La del dissabte va ser una prova però ben aviat esperem poder obrir aquesta nova proposta cultural a tothom.