Identitat local

Aquest document ens mostra diversos aspectes: la paperassa que s'havia de cumplimentar per cobrar la pensió de jubilació, amb signatures de testimonis, l'existència d'un barri de Barcelona anomenat "La Farola" i com els habitants del barri havien nascut a l'Hospitalet, tot i que la zona ja no li pertanyia des del 1920.

La persona que es jubilava el 1951, amb 69 anys, era en Josep Martí i Susany, conegut com "l'Oncle Nel·lo", patriarca de la darrera família de pescadors de La Farola-Can Tunis.

Val a dir, que en Josep Martí i la seva família van viure sempre al "Paseo Agrícola", és a dir, al vial que discorria paral·lel a la costa. Tanmateix, primer vivien a tocar de la Farola i la fàbrica (o el que quedava d'ella) de Boada i Buigas ("el Vidriol"), fins que el 1945 l'avenç del mar va fer que haguessin de marxar cap a Can Tunis, a tocar de l'hipòdrom (o el que quedava d'ell). Aquella zona, però, pertanuia al Consorci del Port Franc i el 1947 la policia els va intentar fer fora i enderrocar casa seva. Va córrer la veu entre el veïnat i es van presentar les veïnes i els veïns i els capellans de la parròquia de la Mare de Déu del Port i van aconseguir aturar el desnonament. Van poder ser-hi fins molts anys després.

Citació: CELH DOC 209 Farola / a. Ajuntament de Barcelona d. Maria Teresa Martí Maldonado