El Quaderns d'Estudi 34 a MECENIX

08/12/2020, 16:05

Aquest número 34 de la col·lecció Quaderns d'Estudis torna a ser un volum miscel·lani, que recull diferents contribucions sobre la ciutat. És un número que mira bàsicament al passat i fa un recorregut per temes que no han estat tractats o molt poc en aquesta col·lecció.

Aquest número compta amb un article de la pedagoga i mestra Àngels Garcia-Carpintero que s'endinsa als segles X i XI per ensenyar-nos com vivien i desenvolupaven la seva activitat social a les maresmes del riu Llobregat. Dones com tantes d'altres que, com ens diu l'autora, han estat oblidades per la història.

Trobem un segon article de Joaquin Solias Huélamo, que avança fins l'edat moderna. Historiador de formació ens presenta una relació de viatgers que van passar per l'Hospitalet de camí a Barcelona, entre els segles XVI i inicis del XIX.
El tercer article ens el presenta Jesús Vila, historiador i periodista que tracta el tema de la pèrdua de bona part del territori de l'Hospitalet en favor del que ha esdevingut la Zona Franca. Un article que té molt de sentit tota vegada que aquest 2020 es commemora el segle de la llei que va permetre la segregació de la Marina de l'Hospitalet.

Sobre guerra civil i franquisme el CELH ha publicat nombrosos articles i ha fet publicacions al respecte. Ara, en aquest número, presentem un article de Joan Montblanc Lasaga sobre un gran nombre de víctimes i de la repressió franquista a partir d'un immens treball de recerca i rastreig. En el cas de l'Hospitalet ha localitzat fins a 1871 persones víctimes d'aquesta repressió. Amb aquest treball l'autor no només ens vol apropar als noms, també a les condicions de vida durant l'empresonament, així com a l'evolució de les prioritats represives del règim.

El darrer article, de Laura Moreno Segura, consultora de polítiques públiques ens apropa a un tema novedós en els treballs del CELH: " El desenvolupament dels sistemes de transports públics a la ciutat.
La publicació es tanca amb la ja habitual secció de "Memòries de mestres". Aquesta vegada la Clara Parramon ens apropa a la vida de Josefina Vidal. Un treball que parteix de laes converses que la Clara i la Josefina van mantenir en vida de la mestra.

Finalment us adjuntem l'enllaç des del qual podeu fer la vostra comanda de la publicació QUADERNS D'ESTUDIS 34